Leuk dagje uit
Door: Anita
Blijf op de hoogte en volg Anita
26 Maart 2006 | Nepal, Pharping
Hier een berichtje vanuit het hele warme Nepal. Het is een erg warme maar winderige dag. Mijn kleren waren binnen een uur droog, beterrrr toch!
Oke, eerst slecht nieuws. Onze jam was bedorven (smaakte al zo gek) en dat heeft Femke niet veel goed gedaan. Ze is de hele avond en nacht in de weer geweest, was wel sneu. Ze was echt heel ziek en heeft dus amper geslapen. Ik heb vanmrgn haar eerste uur dus maar overgenomen. Het gaat nu wat beter maar ze doet nog rustig aan (vooral met het eten hier)
Gisteren was overigens een erg gezellige dag. We kwamen om 08.30 bij het gezin en iedereen was druk in de weer: vaders was de schoenen aan het poetsen, moeders zorgde dat de kids in de kleren kwamen en kids zelf probeerden ook nog wat in te brengen haha. De nieuwste kleren warden uit de kast gehaald en ze zagen er echt prachtig uit (voor Nepalese termen en aangezien het een arm gezin is).
Het afscheid van de ouders was koeltjes, zo anders dan in Nederland. Als ik een dagje met Yasmin weggaat is Anja echt een mama (POSITIEF bedoeld haha je bent echt geen moeke). Dan krijgt Yasmin een knuffel en "luister goed naar Anita he, veel plezier" maar die kids kregen alleen "bye" te horen.
Om 09.00 zijn we vertrokken en zijn niet meer naar het huis van de oom gegaan. Er waren namelijk familieproblemen hoorde we dus leek het ons beter om niet langs te gaan. We zijn in Kathmandu eerst een hoge witte toren opgeweest, dat wouden de kids graag. Toeristen moeten veeel meer betalen dan plaatselijke bevolking dus eigenlijk waren Fem en ik er op tegen om er naar boven te gaan maar ja, de kids wouden het erg graag. Het uitzicht was dan ook prachtig, je kon in het oneindig kijken en je zag alleen maar huizen, huizen, huizen...
Daarna hebben we de taxi genomen naar de lijkenverbranding. Erg indrukwekkend. Vooral de geur als je daar "binnen" komt... Was zoooo ranzig... En de heilige rivier... vraag me echt af wat daar heilig aan is? Wat een zooitje! Ze gooien ALLES in de rivier; kleren, afval, as van lijken en vervolgens zie je dat er lijken in gewassen worden, kleren in gewassen worden en mensen er een bad nemen (!). Dat allemaal in 1 rivier; onvoorstelbaar. Dat is wat ik denk ik nog het meest indrukwekkende vond.
Toen we kwamen lagen er al 2 lijken te branden op de hout stapel (vandaar ook die geur). Het duurde erg lang voordat we een ander lichaam zagen. Er worden weet ik hoeveel rituelen uitgevoerd (3 keer er om heen lopen, familieleden wassen, water op hoofd lijk, bloemenkransen.... enz... enz...) Het duurde allemaal erg lang maar wel de moeite waard om te zien. In eerste instantie leken de mensen erg koeltjes, niet echt verdrietig maar toen het moment daar was begonnen ze me toch te schreeuwen en te huilen, was echt naar om te zien. Alle toeristen die toekijken hoe jij lijdt onder het verlies van een geliefde... verschrikkelijk lijkt me dat. De vrouwen moeten trouwens voor alle rituelen en het verbranden al afscheid nemen: zij verstoren de boel alleen maar (aldus de mannen).
Na het zien van deze ellende hadden we zin in wat leuks en dat werd pizza eten! Erg lachen, dat hadden de kids nog noooit gehad en we zijn gaan eten in een toeristisch restaurantje. Ze keken hun ogen uit. We bestelden in eerste instantie 3 pizza's. De kids proberen met mes en vork te eten (dat kennen ze hier niet) en dat was zoooo grappig. Later hebben we nog ijs met cake gehad. Alleen Monita vond pizza niet lekker, Cabit en Sangita vonden het erg lekker.
Daarna: shoppen! Erg leuk weer! Heb laatste paar souveniers gehaald (nog 3 dingetjes te gaan, pff) en een leuk truitje voor mezelf (oranje voor Koninginnedag haha). Ik merk dat ik veeel makkelijker ben geworden in het afdwingen, eerst vond ik het altijd maar zielig maar nu ben ik er best hard ingeworden. Ik weet namelijk dat ze echt dik boven de prijs gaan zitten. Ik moest 1000 betalen maar kon afdwingen tot 600; makkie. Dat scheelt dik 4 euro!
Nu nog even over vrijdag. Vrijdag was echt een kut dag wat betreft electriciteit. Hij viel uit 09.00, kwam terug om 18.00 en viel vervolgens weer uit om 21.00!!!! Geen soep, thee, heater en licht... Is echt balen altijd.
Ik kon alleen dus wel om 19.25 een programma kijken bij mn bijles kindjes. Moet zeggen dat ik Yasmin erg miste... Sangitha kroop tegen me aan en moest aan mn oppasuurtjes met Yasmin denken: gezellig op de bank met een bakje chips tekenfilmpjes kijken; heeerlijk.
Het programma was wel lachen en later heb ik er nog Dalbate gegeten (rijst, groente met dal). 's Middags had ik al eten gekregen bij Apsara, vriendin van school. Was best heel gezellig, we hebben gekletst over de verschillen tussen Nederland en Nepal en dat zijn er een hoop!
Ik had vrijdag trouwens nog een leuke les. Ik moest uitleggen waarom we dag en nacht kennen. Ik heb balonnen gepakt en een maan, zon en aarde gemaakt. We hebben het dag en nacht dus uitgespeeld en ze snappen het helemaal! Was echt wel heel leuk.
Vandaag heb ik in class 5 mn spel uitgeprobeerd, een zelfgemaakt bordspel met stellingen waar ze 30 sec over moeten praten. Ze snapten het eerst niet maar later wel en sommige kunnen het echt al heel goed.
Met science heb ik het over planten dus vooral veel praktisch werk buiten.
Straks heb ik science, social studies en engels. En daarna naar mn bijleskindjes. Ik moet ook een jongen van 15 engels leren, hij kan geen woord! Dus dat wordt een plaatjes boek van KG haha.
Ik moet nog wat dingetjes kopieeren (wat inleidingen) en dan aan de slag.
Hele dikke kus, Anita
26 Maart 2006 - 12:15
Anja:
Nou ja zeg wat een verrassing net zeg!!! Ben nog helemaal overdonderd! Heel leuk! Nu schieten er duizend en 1 dingen te binnen he om te vertellen maar goed.... Wat een opluchting dat ik geen moeke ben zeg?????!!!!!! ha ha. Een uitje naar een lijkenverbranding lijkt me erg(!) apart! We zullen wat uitjes plannen zodat je je oppas uurtjes kunt inhalen!! Wat ons betreft mag je langzamerhand wel weer komen hoor( niet alleen voor de oppas hoor!)vooral ook voor de gezelligheid. Nou groetjes en veel plezier nog daar ( tot later in de lange mail) Anja -
26 Maart 2006 - 18:22
Tiny:
hey meis wat maak je toch veel mee wel goed om je kindertjes mee te nemen. alleen die lijkverbranding lijkt me best heftig maar ook indrukwekkend om dat te zien het is daar gewoon. Goed dat jullie zelf koken en dan ook nog de pan uit likken haha . Nog een paar weken en dan sta je weer op nederlandse bodem geniet nog maar van je nepalse kinderen en vrienden. Stefan vraagt geregeld wanneer je terugkomt lief he. Verder is hier alles goed .Dikke kus van ons Liefs Tiny -
26 Maart 2006 - 18:34
Yasmin:
hallo ik mis je kom gou terug groeten!!! -
26 Maart 2006 - 21:31
Ome Frits:
ik ben nu bij je pa en ma hebben net je foto's bekeken leuk joh groeten uit geallemuun en een dikke kus van fritsie -
27 Maart 2006 - 11:52
Elles:
HUUUUUUUUUUH!!!!!!! Allemaal belevenissen om jaloers op te zijn. Geniet nog maar even heel erg van al die mooie ervaringen, want voor je het weet ben je weer in 't saaie Nederland :) Nog maar minder dan een maand..... Het weer wordt hier gelukkig al wel weer wat beter dus dat scheelt. Gister lekker samen met je broertje in 't zonnetje gewandeld. Dat deed mijn griephoofd goed :D (ja, ik heb griep gehad :( maar ben weer bijna helemaal opgeknapt, heb nu alleen Theo volgens mij wel aangestoken want die moet de hele tijd niezen, hahaha.) In ieder geval: nog heel veel plezier daar en geniet nog maar van het warme weer, want het is hier vast nog niet zo warm als in Nepal!
-xxx- Elles -
27 Maart 2006 - 19:15
Henk EnHermien:
Namaste Anita,
we genieten enorm van je mailtjes.Fijn voor je dat het lesgeven een feest is voor je.Die rode sari staat je heel mooi ,dan ben je een echte juf.
Heelveel groeten van Henk en Hermien. -
02 April 2006 - 15:43
De Striekertjes:
Er zijn van die dagen dat ik alles even achter elkaar lees, dus ook over je dagje uit. Wat doe je op je vrije dag??? Naar een lijkenverbranding, ja wederom een groot cultuurverschil wat je toch moet meemaken van het land.