Klooster schande! - Reisverslag uit Pharping, Nepal van Anita Boer - WaarBenJij.nu Klooster schande! - Reisverslag uit Pharping, Nepal van Anita Boer - WaarBenJij.nu

Klooster schande!

Door: Anita

Blijf op de hoogte en volg Anita

28 Maart 2006 | Nepal, Pharping

Hallo lieve mensen,

Gisteren al een deel getypt maar toen moest meneer gelijk naar Kathmandu en moest de zaak dicht, DIRECT. Daar ging mn verhaal....

Gisteren heb ik ontdekt dat ik hier verpleegster wordt in plaats van leerkracht. Ik moest namelijk mee naar het ziekenhuis voor een 2e bezoek van een student. Hij had een brandwond waar hij een paar dagen mee was blijven rondlopen: helemaal ontstoken dus. Het is opgesneden en gister moesten we terug. Wat bleek nou?! We moesten alleen terug om het opnieuw te laten verbinden (wat wij in tussentijd al 2 keer hadden gedaan). Geen bezoekje meer dus voor hem, dat doen wij.
Daarna kwamen we terug in het klooster en kregen we te horen dat iemand koorts had. Wij er heen en ja hoor, hij lag te zweten in bed! Al vanaf zaterdag! Tijd voor actie dus. We hebben hem onder onze douche gedaan (hij heeft er een half uur onder gestaan haha) en wij hebben AL zijn kleren uitgewassen. Hij heeft in tussentijd mn pyama gekregen en hebben we ook zijn bed verschoont. Eenmaal weer in bed hebben we hem paracetamol gevoerd, koekjes en flessen gekookt water. Ik voelde me echt een verpleegster dus.
Vandaag was ie nog steeds erg ziek en hebben hem dus maar weer water gegeven en koekjes. Hij knapt nog niet erg op helaas. Vanavond maar weer even op ziekenbezoek.
Ook was er eentje die een plekje op zijn vinger had. Ik moest hem een soort pleister opplakken en er mocht geen water bijkomen. Zo stom als ik ben heb ik hem zijn gang gelaten en als ie hem der af had moest ie bij mij komen. Hij had hem er constant af en ik werd een beetje boos: de pleisters waren namelijk op. Wat bleek nou? Als ie naar de wc was geweest en bijv. zijn handen ging wassen werd de pleister nat en haalde hij hem eraf. Een misverstand dus. We vonden vervolgens de fingercondom uit: een vinger van een handschoen. Hij werd er alleen op een gegeven moment mee geplaagd en met veel pijn en moeite krijg ik hem de pleister nog om. Gelukkig is het plekje bijna weg...
Verder is er iemand met een plekje op zijn vingers die ik elke ochtend en avond moet insmeren, 2 weken lang. Ik ben nu al een tijdje trouw bezig en zie nog geen vorderingen...

Vandaag hebben we met de drama klassen ECHT gespeeld, zooo grappig. Ik heb eerst het hele verhaal uitgeschreven (hele script, tekst er op en er aan). Heel grappig om te zien hoe ze spelen. Loes en ik deden het voor en ze moesten erg lachen. KG class 1 en 2 zijn helemaal grappig omdat die het soms niet begrijpen en zeggen dan: “Then you say no” ipv “no”
Het was wel ontzettend veel werk om het script te schrijven. Ik heb het script van class 6, 7 en 9 gemaakt en het script van class 3 en 4. Ten eerste schrijf je alles uit, wat wie moet zeggen, typen op de computers hier, kopieren voor iedereen, gebundelde pakketjes van maken en tekst aceren.

Ook nog iets opvallends: ze schrijven hier in hun boeken maar gebruiken de boeken keer op keer weer. Dus de antwoorden staan er al in met potlood. Ik heb een jongetje in class 2 die dus eerst alles uitgumt en vervolgens gaat ie alles maken.
Ik heb ook spelletjes gedaan zoals memory games enz... Vinden ze erg leuk.

Met science class 2 heb ik ze iets laten knutselen over wat ze tot nu toe hadden geleerd (per hoofdstuk). De knutselwerkjes heb ik opgehangen en er hangt dus nu een mooi overzichtje van wat we tot nu toe hebben behandeld. Het is een leuk clubje maar ook lastig omdat hun Engels vrij slecht is. Ik doe dus veel met bewegingen en omschrijven van woorden.
Class 6, 7 en 9 is een serieus hardwerkend groepje. Frustrerend is af en toe dat je sommige dingen gewoon niet kunt uitleggen, die moeten ze gewoon leren. Zoals "on the whole" en niet "in/at the whole". Ik heb van alle hoofdstukken een samenvatting voor ze gemaakt want na een test merkte ik dat ze er weinig van 'snapte'. Ik heb uitgelegd dat ze gewoon alles moeten stampen.
Social studies class 4 vind ik erg lastig. Ze maken hun huiswerk niet de laatste paar keer, de stof is lastig en ik heb meer een broer/zus verhouding met ze. Ik vind het heel lastig om in de klas 'boven' ze te staan omdat het buiten de klas mijn maatjes zijn. Je woont als het ware in de school maar je bent niet dag en nacht teacher. Die balans vinden vind ik wel eens heel lastig. Het is gewoon een hele leuke gezellige groep maar die zelf ook van geen stoppen weten.
Class 3 daarintegen kan dat heel goed scheiden en het lesgeven gaat daar dan ook heel goed. Ik vind het ook erg leuk om te doen.

Het contact met de lama's is nou zo leuk! Twee maanden elkaar genegeerd en sinds het lesgeven is het gewoon erg gezellig.

Gisteren was er een of ander tandarts project hier in het dorp en kon iedereen gratis naar de tandarts. Zooo grappig om te zien: een hele grote tent met lange rijen. Er stonden zelfs mannetjes met allemaal verrotte tanden haha. Ook mijn bijleskindje moest een tand trekken en was erg zielig haha. Niks geen verdoving, gewoon er uit die boel. Ze kreeg wel medicijnen, steriele gaasjes en een cadeautje mee (was een internationaal project).

Vanmorgen hadden we lunch gemist, dus we wouden onze noedels warm maken maar er was geen water. En er was geen electriciteit om onze waterkoker te gebruiken. Grrrrrr KUT land! Echt balen!

Gisteravond mn 6e boek uitgelezen! Jaja ik wordt nog eens een nerd haha. Was een errug leuk boek, soort tina topper haha.

Ohw, bijna vergeten. Er was nog sensatie in het klooster. Er zijn 3 studenten uit het lama leven gestapt. Ze waren wezen stappen (wat ABSOLUUT niet mag) en zijn vervolgens zonder lama kleding het dorp ingegaan. Een van de regels van lama zijn is dat je nooit zonder lama kleding buiten het klooster mag. Ze zijn uit het klooster gestuurd maar wouden zelf ook niet langer lama zijn.
Ik was erg benieuwd naar wat de studenten er van vonden maar ze wouden er niks over kwijt. Ik denk dat ze het zwijgen is opgelegd omdat het toch een schande is als er 3 studenten uitstappen. Ik denk dat ik nog eens probeer iemand 1 op 1 te spreken, 1 van class 9 ofsow.

Nu ga ik bij mn bijleskindjes eten, ze vroegen of ik ALSJEBLIEFT wou blijven eten. Dat ga ik dus maar doen. Eigenlijk hadden ze vleesdag maar voor mij maken ze aardappeltjes en ei; jammie jammie. Ik hoor net naast me dat we morgen weer Hollands gaan koken.

Hele dikke kus, Anita

• 29 Maart 2006 - 11:49

Willeke:

Heej Anita,

Zozo na het ziekenhuis geweest joh.. Zit dat er nog een beetje uit als de Isala Klinieken bij ons?? hihi.. Dat lama leven was nix voor mij geweest hoor, mag je niet eens stappen! Nou ik wist het wel.. dan maar drommedaris worden!
    Have fun nog ffies daaro!!

Groetjes Willeke

• 31 Maart 2006 - 08:33

Ilona:

Hé meis,
    Dat lama leven is wel erg heftig zeg!
    De kant van de verpleegster op? :P Misstaat je niet hoor! Maar blijf toch maar gewoon 'juf' hoor ;)
    Nou meis, nog een paar weekjes... De tijd is voorbij geschoten voor mijn gevoel! Geniet er nog maar ffies van!
    Liefs...